TRE LEVERANDØRER MODTAGER ROBERT PARKER GREEN EMBLEM
Tre leverandører modtager Robert Parker Green Emblem
Om Louis Roederer
Champagne Louis Roederer er uden tvivl i en meget privilegeret situation, når man ejer 214 ha. af Champagnes bedste vinmarker og dermed næsten er selvforsynende med druer. Markerne ligger nogenlunde ligeligt placeret i de 3 bedste regioner i Champagne: Montagne de Reims, Vallée de la Marne og Côte des Blancs og dækker 80-85% af Louis Roederers samlede behov for druer. 97% af vinmarkerne er klassificerede som Grand Cru eller Premier Cru, og samme fornemme fordeling har de marker i Bouzy og Ambonnay, hvorfra man køber resten af de druer, man har behov for.
I løbet af de seneste mange år har Louis Roederer givet større og større plads til bæredygtighed og økologisk/biodynamisk dyrkning. Louis Roederer har således allerede opnået DEMETER-certifikatet (biodynamisk dyrkning) på de vinmarker, som producerer druer til husets fornemmeste mærke, Cristal. Fra og med årgang 2021 vil yderligere 115 ha. marker opnå økologisk certificering – Agriculture Biologique (AB), og de resterende vinmarker vil følge efter.
Vinificeringen foregår i moderne rustfrie ståltanke på 60-100 hl., hvilket giver den bedste hygiejne og en fuldstændig kontrol over alle processer. Et par etager under jorden finder man Louis Roederers meget kendte ”Vins de Réserve”, som er et lager af “gamle” vine, der ligger på store brugte egetræsfade à 60 hl. Réserve-vinene indgår i varierende grad i fremstillingen af non-vintage champagnerne for at sikre en kontinuert høj kvalitet og ensartethed i disse.
Facebook @LouisRoedererOfficial / Instagram @LouisRoederer_ / Twitter @LouisRoederer_ / Youtube @Champagne Louis Roederer
Om Salcheto
Salcheto hører med sine 74 ha. vinmarker til blandt de mindre vingårde i Montepulciano, men er ikke desto mindre et af de vinhuse, som virkelig har markeret sig de senere år. Vingården blev grundlagt i 1991, og fra starten anlagde man et meget ambitiøst mål: Genplantning af Sangiovese-stiklinger af egen produktion (‘Sélection massale’), lavt udbytte, økologisk dyrkning.
I dag er vinmarkerne hovedsageligt beplantede med de lokale druer Prugnolo Gentile (Sangiovese) og Canaiolo, som dyrkes efter kontrollerede økologiske og biodynamiske principper. Fra årgang 2011 er Michele Manelli (ejer og kældermester) og hans team begyndt at bruge den topmoderne ‘off-grid’-kælder, som bruger 54% mindre energi. Drømmen om at vingården skal være CO2-neutral, er ved at blive realiseret, og Salcheto er på alle måder et foregangsfirma i relation til at udvikle bæredygtige produktionsprincipper. De er derfor ikke uden grund stolte af de resulater, de har opnået og udtaler bl.a. i den forbindelse: ‘ We are proud to be the first company in the world to have certified the carbon footprint of a bottle of wine (according to ISO 14064 standard, in 2011) ‘
Salcheto behøver ikke kun at være stolte af deres resultater i forhold til bæredygtighed – de kan afgjort også være stolte af deres vine. De er nemlig fremragende!
Facebook @Salcheto / Instagram @Salcheto / Twitter @SalchetoWinery / Youtube @Salcheto
Om Alois Lageder
Blandt de vinproducenter, som virkelig har været med til at give vinene fra Alto Adige et bedre ry, finder man familievingården Lageder i Magrè midt imellem byerne Bolzano og Trento. Vingården blev oprindeligt grundlagt i 1823 og producerede i mange år klassiske vine fra området. Da Alois Lageder (5. generation i familien), overtog ansvaret midt i 1970’erne i en alder af blot 25 år, påbegyndte han en større forvandlingsproces på gården. Dels gik han i gang med en omfattende ombygning af både huset og kældrene, dels ændrede han flere processer i produktionen, både i vinmarkerne og under vinificeringen. Overgangen til biodynamisk dyrkning startede først i 1990’erne, og det er ikke for meget sagt, at alle hans tiltag i årenes løb har revolutioneret såvel familiefirmaet som vinproduktionen i området.
Alois Lageder deler i dag ansvaret for firmaet med sønnen, Alois Clemens Lageder, som er uddannet på vinuniversitetet i Geisenheim. Lageder kontrollerer i dag ca. 160 ha. vinmarker, hvoraf de 50 ha. ejes af familien selv. De resterende ca. 110 ha. er fordelt på ikke mindre end 100 små vinavlere, der mere og mere dyrker deres marker efter Lageders bæredygtige retningslinjer, herunder biodynamisk dyrkning. Alois Lageders egne vinmarker i Magrè, Cortaccia, Termeno og Caldaro dyrkes biodynamisk (Demeter certificeret siden 2004), mens vinmarkerne Lindenburg i Bolzano og Krafuss i S. Michele/Appiano er under konvertering til biodynamisk produktion. Alois Lageder er kendt for at producere delikate, aromatiske og druetypiske vine, som er perfekte til den gode gastronomi.
Facebook @WeingutTenutaAloisLageder / Instagram @alois.lageder / Youtube @Alois Lageder